Web Site Mimarisi Nasıl Optimize Edilir?
Web Site Mimarisi Nasıl Optimize Edilir?

Web Site Mimarisi Nasıl Optimize Edilir?

0 Paylaşım
0
0
0
0
0

Organik performans için genellikle göz ardı edilen bir güç merkezi olan web sitesi mimarisine öncelik vererek SEO’nuzu geliştirin. Bu yazıda anlaşılabilir bir yapının neden çok önemli olduğundan ve SEO dostu bir site için ipuçlardan bahsedeceğiz.

SEO çalışması denilince akla ilk olarak anahtar kelime araştırması, içerik planlaması ve backlink çalışması geliyor. Çok az insan için web site mimarisi bu listenin başında yer alır. Fakat web site mimarisi organik performansınız için son derece önemli bir rol oynamaktadır. Zayıf bir yapıya sahip web sitesi, internet dünyasının çöplüğüne doğru hızlı adımlarla ilerler.

Bu yazıda site mimarisinin SEO açısından önemini açıklayarak sitenizi nasıl düzenleyeceğiniz hakkında ipuçları sunacağız. Hiç uzatmadan konuya girelim…

Web Site Mimarisi Nedir?

Web site mimarisi, bir web sitesindeki sayfaların birbirleriyle olan bağlantı ilişkisidir. İçeriklerin gruplandırılması ve sayfaların birbirine nasıl bağlandığı da dahil olmak üzere bir sitenin hiyerarşik yapısının tamamını kapsamaktadır.

İyi bir mimariye sahip web sitesinizin olması hem ziyaretçilerinizin deneyimini olumlu yönde etkileyecektir hem de arama motorları için daha taranabilir olmasına yardımcı olacaktır.

SEO İçin Web Site Mimarisi

Peki, web site mimarisi bir sitenin organik performansını tam olarak nasıl etkiler?

İşte site mimarisinin SEO için kritik olmasının 5 sebebi;

Taranabilirliği ve Dizinlenebilirliği Geliştirir

Arama motorları içeriğinizi uygun anahtar kelimeler için sıralamadan önce, sitenizin farklı sayfalarının ne hakkında olduğunu anlamalıdır. Bunu yapmak için, arama motoru örümcekleri sitenizdeki içeriği tarar ve ardından bilgileri arama motorunun dizininde depolar.

Siteniz sağlıklı bir mimariye ve dahili bağlantı yapısına sahip olduğunda, arama motorları tüm içeriğinizi verimli bir şekilde bulabilir ve sitenizin amacını çok daha iyi anlayacaktır.

Bağlantı Otoritesini Dağıtır

Bağlantı otorite eşitliği, bağlantı veren bir sayfadan bağlantı verilen sayfaya aktarılan otoriteyi ifade eder. Bu önemlidir, çünkü bir sayfa ne kadar fazla otoriteye sahipse, sıralanma olasılığı o kadar yüksektir.

Düzenli bir iç bağlantı sistemi, bağlantı eşitliğinin bir sayfadan diğerine geçmesi için yollar oluşturur.

Konusal Otorite Kurar

Benzer konulardaki içerikleri bir araya getirerek belirli konulardaki otoritenizi önemli ölçüde arttırabilirsiniz. Bu da Google gözünde ilgili konu hakkında derinlemesine bilgi sahibi olduğunuzu algılanmasına yarar.

Arama motorları bir konuda sizi yetkili bir bilgi kaynağı olarak görmesi durumunda ilgili konu ile alakalı anahtar kelimelerde sıralama almanız çok daha kolay olacaktır.

İyi bir site mimarisi, Google’un siteniz için sitelink (site bağlantısı) oluşturmaya yardımcı olur. Site bağlantıları, bazı üst sıralardaki arama sonuçlarında görünen alt listelerdir. Google kullanıcılarının farklı web sitesi bölümlerine doğrudan arama sonuçları sayfasından erişmelerini sağlarlar. Sitelink kazanmanız organik sonuçlarda tıklanma oranınızı (TO) arttıracaktır.

Örnek Sitelinks
Örnek Site Bağlantısı

Kullanıcı Deneyiminizi İyileştirir

İyi yapılandırılmış bir site yapısı yalnızca arama motor örümceklerin işlerini kolaylaştırmakla kalmaz bunun yanı sıra olumlu bir web kullanıcı deneyiminin de temelidir. İyi yapılandırılmış bir web sitesi, kullanıcıların ihtiyaç duydukları ürünleri, kategorileri ve bilgileri yalnızca birkaç tıklamayla bulmasını kolaylaştırır.

SEO İçin Web Site Mimarisi Modelleri

Şimdi SEO faydasını en üst düzeye çıkarmak için hangi site mimarisi modelini kullanmanız gerektiğine bakalım.

Buradaki en önemli ayrım, derin ve sığ site yapıları arasındadır. Bir site derin bir yapıya sahipse, kullanıcıların istedikleri sayfaya ulaşmak için genellikle birden fazla bağlantıya tıklamaları gerektiği anlamına gelir.

İşte derin bir yapıya sahip bir sitenin şematik bir örneği:

Öte yandan, sığ bir site yapısı (düz yapı olarak da adlandırılır) kullanıcıların ihtiyaç duydukları sayfaya yalnızca birkaç tıklamayla ulaşmalarını sağlar.

İşte bir örnek:

Basit Site Mimarisi
Basit Site Mimarisi

Buradaki hiyerarşinin nasıl bir piramide benzediğine dikkat edin.

Ana sayfa en üstte yer alır ve üst düzey kategori sayfalarına bağlantı verir, bunlar da alt kategori sayfalarına bağlantı verir ve son olarak ürün ve gönderi sayfalarına bağlantı verir. Teorik olarak, bu siteye giren bir ziyaretçi en fazla üç tıklamayla istediği sayfaya ulaşabilir.

Tahmin edebileceğiniz gibi, sığ bir site yapısı SEO için daha iyidir, çünkü arama motorlarının ve kullanıcıların belirli içeriği bulması için gereken adım sayısını en aza indirir.

Web Site Mimarisi İçin En İyi 7 İşlem

Sığ bir site yapısı uygulamak, site mimarinizi SEO performansı için optimize etmeye yönelik ilk adımdır.

Bununla birlikte, site yapınızın gerçekten SEO dostu olduğundan emin olmak için göz önünde bulundurmanız gereken başka faktörler de vardır.

Site düzeninizi tasarlarken aşağıdaki kriterleri göz önünde bulundurmanızda fayda var.

Web Site Sınıflandırmasının Haritasını Çıkarın

Sitenizi planlarken, sayfalarınızı nasıl kategorize edeceğinizi dikkatlice düşünmeniz gerekir. Düzgün bir kategori taksonomisi oluşturmak, özellikle birkaç ürün sayfası veya makaleler ve vaka çalışmaları gibi içerikler barındıran siteler için önemlidir.

Buradaki püf noktası, kategori ve alt kategori sayfalarınızı hiçbir ürün sayfasını veya içerik parçasını hesaba katmayacak şekilde tanımlamaktır. Aynı zamanda, gereğinden fazla kategori oluşturmak istemezsiniz.

Muhtemelen ürünlerinizin ve içeriğinizin nasıl bir araya getirilebileceği konusunda zaten iyi bir fikriniz vardır. Ancak sektörünüzdeki diğer sitelerin aynı soruna nasıl yaklaştığına bakmanızı öneririz. Sayfalarınızı nasıl kategorize etmeniz gerektiğini düşündüklerini görmek için test katılımcılarıyla bir kart sıralaması da yapabilirsiniz.

Farklı Navigasyon Menüleri Kullanın

Herhangi bir web sitesi için en önemli tasarım konularından biri, arama motorlarına ve kullanıcılara sitenizin hiyerarşisinin görünümünü veren üst düzey gezinme menüsüdür.

Site ana menüsünün amacı, kullanıcıların aradıklarını olabildiğince hızlı ve zahmetsizce bulmalarına yardımcı olmak olmalıdır. Siteniz ne kadar büyük olursa olsun, ziyaretçiler üç ila dört tıklamayla istedikleri içeriğe ulaşabilmelidir. Sitenizde dolaşmak zorsa ziyaretçiler sitenizi terk edecektir.

Web sitenizin üst düzey gezinti çubuğu tüm ana kategori sayfalarınıza bağlantılar içermelidir. Bu nedenle ana kategorilerinizi yalnızca gerekli olanlarla sınırlandırmanız önemlidir.

Kapsamlı sayfalara sahip e-ticaret mağazaları gibi binlerce sayfası olan siteler için, “mega menü” olarak adlandırılan menüleri tercih edebilir. Bu açılır menüler, etkileşime geçtiğinizde daha derin düzeydeki kategori seçeneklerini ortaya çıkarmak için genişler.

İşte Trendyol‘dan bir örnek;

Trendyol Mega Menü Örneği
Trendyol Mega Menü Örneği

Basit URL Yapısı Kullanın

URL’ler düzgün, tutarlı bir şekilde yapılandırılmış olmalı ve web sitenizin kategori hiyerarşisini yansıtmalıdır.

İşte iyi yapılandırılmış bir URL’nin nasıl göründüğüne dair şematik bir örnek:

Google’ın tercih ettiği ve etmediği URL yapılarının türlerini anlamak da yararlıdır. İşte Google’ın önermediği birkaç URL yapısı:

  • URL’de ASCII olmayan karakterlerin kullanılması.
  • Okunamayan, uzun kimlik numaraları içeren URL’ler.
  • URL’de anahtar kelimeleri bir araya getirme.
  • Alt çizgiler.

Dahili (İç) Bağlantıları Kullanın

Dahili bağlantılarınızın arama motorlarının ve kullanıcıların sitenizde yollarını bulmalarını ve sayfalar arasındaki ilişkileri anlamalarını nasıl sağladığından daha önce bahsetmiştik. Web sitenizi bir bina olarak düşünürseniz, iç bağlantılar farklı odaları ve seviyeleri birbirine bağlayan koridorlar ve merdivenler gibidir.

İki ana tür iç bağlantı kullanabilirsiniz: gezinme ve bağlamsal.

Gezinme bağlantıları ana sayfanızda, navigasyon menünüzde ve site altbilgisinde görünür.

Bağlamsal bağlantılar, kullanıcıları ilgili bazı bilgilere yönlendirmek için bir içerik parçasının içine yerleştirdiğiniz bağlantılardır.

İç bağlantıları stratejik olarak kullanmanın anahtarı, en yetkili sayfalarınızdan (en fazla sayıda yüksek kaliteli backlink alan sayfalardan) en öncelikli sayfalarınıza sık sık bağlantı verdiğinizden emin olmaktır. Çoğu web sitesi için bu sayfalar ana sayfa ve bir veya iki yüksek performanslı içerik parçasıdır. Bu sayfalardan bağlantı vermek, öncelikli sayfalarınızın ikinci el bağlantı eşitliği almasını sağlar ve böylece sıralama yeteneklerini geliştirir.

Örneğin, blogunuz işletmeniz için özellikle önemliyse, ana sayfanızdan ve üst düzey gezinme menünüzden blogunuza bağlantı vermek mantıklı olacaktır. Bunu yapmak, blog bölümünüze ve dolayısıyla içindeki çeşitli blog yazılarına bağlantı eşitliği aktaracaktır.

Ayrıca, iç bağlantılarınızı anahtar kelime açısından zengin bağlantı metinlerinin içine yerleştirmelisiniz. Bu, arama motorlarının bağlantı verilen sayfanın ne hakkında olduğunu daha iyi anlamasına yardımcı olur. Bununla birlikte, aynı sayfaya farklı sayfalarda birden çok kez bağlantı veriyorsanız, spam gibi görünmesini önlemek için bağlantı metninizi biraz değiştirmeniz iyi bir fikirdir.

Diyelim ki “E-kitap nasıl yazılır?” başlıklı bir içeriğiniz var. Bu durumda, aşağıdaki bağlantı metni varyasyonlarını kullanarak bu içeriğe bağlantı verebilirsiniz:

  • E-kitap yazma eğitimi.
  • Bir e-kitap nasıl yazılır.
  • E-kitap rehberi.

Breadcrumb, bir sayfanın başlığının hemen üzerinde görünen ve kullanıcıların o sayfaya giderken izledikleri yolu takip etmelerini sağlayan dahili bağlantılardır. Yol boyunca her bağlantı tıklanabilir ve kullanıcıların gerektiğinde hemen bir önceki sayfaya dönmelerini sağlar.

Breadcrumb, web kullanıcılarının nerede olduklarını bilmelerine yardımcı olmanın yanı sıra, arama motorlarına sitenizin hiyerarşisini daha iyi anlamalarını sağlamanın bir başka yoludur.

İşte Hepsiburada‘dan bir örnek;

Hepsiburada Breadcrumb Örneği
Hepsiburada Breadcrumb Örneği

Site Haritaları Oluşturun

Bir XML site haritası oluşturmak, arama motorlarının web sitenizi taramasına yardımcı olmanın en iyi yollarından biridir. Aslında bu, sitenizin tüm URL’lerini listeleyen ve birbirleriyle nasıl ilişkili olduklarını belirten bir dosyadır. Site haritası, her URL hakkında en son ne zaman değiştirildiği gibi ek meta veriler de içerir.

Google genellikle bir site haritasına başvurmadan bir web sitesindeki tüm sayfaları bulabilse de, özellikle siteniz büyük, karmaşık veya zayıf bir şekilde birbirine bağlanmışsa, site haritası işleri kolaylaştırmaktadır.

XML yerine HTML site haritası olarak bilinen, kullanıcıya yönelik bir site haritası da oluşturabilirsiniz. Bu site haritası, web siteniz için bir içindekiler tablosu görevi görür ve kullanıcıların dahili bağlantılar veya gezinme menünüz aracılığıyla bulamadıkları sayfaları bulmalarını sağlar.

Anahtar Kelime Yamyamlığı Yapmayın

Web sitenizin mimarisini temizlemenin dolaylı SEO faydalarından biri de potansiyel anahtar kelime yamyamlığı örneklerini ortadan kaldırmanıza yardımcı olabilmesidir. Anahtar kelime yamyamlığı, bir sitedeki iki veya daha fazla sayfa aynı anahtar kelimeyi ve arama amacını hedeflediğinde ortaya çıkar. Bu, sitenin Google sonuçlarında kendisine karşı rekabet ettiği ve dolayısıyla sıralama potansiyelinin azaldığı anlamına gelebilir.

Sitenizin yapısını net bir şekilde anladıktan sonra, birbirini yiyen sayfaları tespit etmek çok daha kolay olacaktır. Daha sonra içeriği birleştirerek, 301 yönlendirmeleri uygulayarak veya Google’ın sıralamasını istediğiniz sayfaya bir canonical etiket ekleyerek sorunu çözebilirsiniz.

Son Düşünceler

Net ve tutarlı bir web sitesi mimarisi tanımlamak, web sitenizi daha fazla organik görünürlük için optimize etmenin anahtarıdır. Dikkatlice düşünülmüş bir site yapısı, arama motoru tarayıcılarının ve web sitesi ziyaretçilerinin sitenizdeki tüm sayfalara kolayca erişebilmesini sağlar.

Şimdi burada öğrendiklerinizi uygulamaya koyma ve iyi organize edilmiş bir web sitesi mimarisinin avantajlarından yararlanmaya başlama zamanı.

 

Kaynak

0 Paylaşım
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir